Posted by : Unknown 19 Ağustos 2013 Pazartesi





         MUTLU YAŞAYIN
                        MÜZİKSİZ KALMAYIN !



Ve ve zaman saatleri kovaladığında elde kalacak tek şey dostlar olacaktır ya da dostlarla geçirilecek hoş zamanlar. Bu sebeple gezmekte olduğunuz siteyi hayata geçiriyorum.Farklı eğlenceli,delidolu ,video istek şarkı yollayabileceğiniz ve hiç düşünmediğiniz bilgileri de içeren tadı damağınızda bir site hayal edin ve bunu tüm hayal gücünüzü kullanarak elektronik bir ortama taşıyın.Elektronik ortamda ressamlık yapmak ya da yel değirmenlerine delice meydan okumak diyebiliriz.Ram çekirdeği ile çiğdem çekirdeğini birleştirerek oluşturulan Online bir ortam burası…   
                                                
                                                            HOŞGELDİN          
                                    
Bazı zamanlar insanoğlu çok çekilmez bir hal alıyor bunu yaşamımızın her alanında yaşıyoruz.Fakat bu insanoğlunun çok ilginç bir müziği keşif hikayesinin de olduğunu söylemeden geçemeyeceğim İlk bölümde bu konuda size bilgiler aktarırken devamında bu çok söz edilen yeni nesil gençlerin ağızlarda sakız ettiği  ‘’ rock’n roll ‘ sözcüğünün kökenine inip nasıl bu günlere geldiğini inceleyeceğiz.İşte insanoğlunun çekilmez ,anlam verilmez hareketlerinden kaçmak için online  sığnağa tekrar hoş geldiniz deyip sözü tarihin tozlu sayfalarına bırakıyorum :)
   

MÜZİK VE İNSANOĞLU

Müzik M.Ö dönemlerde başlayan taşı taşa vurarak ortaya çıkıp gelişmelerle  dünyayı saran melodi fırtınasıdır. Tarih öncesi devirlerde kuşların ötüşünden,suların şırıltısından ,yağmurun sesinden, rüzgarın ve kıyıya vuran dalgaların  uğultusundan esinlenen insanlar ,içi boş bir kütüğe deri geçirip vurarak ,hayvan bağırsaklarından yapılan ipleri çekerek ( gitar tel fiyatları biraz daha artarsa bizde bu yönteme geçebiliriz :) ) boynuz ,kemik ya da odundan boruları üfleyerek doğadaki sesleri taklit etmeye başladılar.Başlangıçta işaret vermek amacıyla kullandıkları bu sesleri sonraları hoşlarına gidecek biçimde düzenleyerek kendi ilkel müziklerini yarattılar.Günümüze ulaşabilen en eski müzik yazmaları Hindistan’da 3.000 yıl öncesinden kalma ‘’ veda ‘’ tapınma ilahileridir.Müzik ile ilgili kuramları geliştiren Eski yunanlardı.Müzik ve dansın insan yaşamında önemli yer tuttuğu eski yunandaki şairlerin konuya nasıl ilgi duyduklarını lir enstrümanı eşliğinde okudukları destanlardan anlayabilir.Müzik kelimesinin atası da yunan kökenlidir ‘’ Musiki-musika- muzika –müzik ‘’ şeklinde evrim geçirmiştir.İ.Ö 6. yüzyılda akustiğin temelini kuran pisagor ( pyhthagoras ) müziği matematiksel çözümleyerek ,bir telin yüksekliği ile telin uzunluğu arasındaki ilişkiyi saptayarak müziğin dönüm noktasını bulmuş oldu.

pyhthagoras + akustic

                                            
HOBO’LAR VE ROCK’N ROLL’UN DOĞUŞU

Rock’n roll müziği anlatmadan önce sanırım önce bir blues müziğin hikayesini bilmek gerekir.Afrika kökenli bir müzik türü olan blues doğum tarihini 1619 olarak tozlu sayfalara geçirmiştir.Bu tarih İlk zencilerin köle olarak ABD topraklarına ayak bastığı yıl olmuştur.Çalışmak için kaçırılan ya da satılan zenci kölelerin kendi kültürlerini koruyabilmek için kullandıkları sosyal bir araç olan blues , seslerini duyurabildikleri her yerde çalınan bir müzik türü halini almıştır.1865 senesinde köleliğin kaldırılması ile bu Afrika kökenli tınılar yankı bulup bir anda tüm dünyayı saran çılgınlığın başını oluşturmuştur.

ROCK’N ROLL MÜZİĞE VERİLEN İLK İSİM :  Rhthym &blues

İkinci dünya savaşı sırasında ortaya çıkan birtakım hobo’lar başka bir deyişle gezgin blues yapan ozanlar-ki birçoğu siyahtı- elektro gitar kullanmaya başladıklarında rhthym & blues dediğimiz müziğin ilk temellerini atmış oldular. Savaş sırasında gerçekleşen kuzey ve uzak batı göçü bu gezginlerin Chicago hayallerini süslemekteydi. Chicago’ya göç sırasında daha çok dinlence amaçlı kullandıkları şehir ise Memphis’ti. Memphis gibi kalabalık bir bölgede müzik aletlerine yenilerini ekleyen gezginler gün geçtikçe müziklerini geliştirmekle kalmıyor bulundukları ortamın müzik zevkinide harmanlıyorlardı.Bu noktada Memphis’ten tüm zamanların en büyük müzik adamı olan Elvis Presley’in çıktığını da ifade etmek doğru olacaktır.

Savaş bittikten sonra ise ekonomik krizin göbeğinde olan ancak zamanı bol olan gençlik eğlenceye, otomobillere ve çılgın partilere sanıldığı gibi meraklı değildi. Savaşın şokunu yeni yeni atlatmaya çalışan gençlerin o dönemdeki popüler ismi ise Frank Sinatra’ydı. Ancak henüz gelişimini tamamlamamış olan müzik endüstrisi gençlerin isteğine cevap veremiyordu. Şimdiki tabirle AB grubu ailelerin beyaz çocukları arasında moda olan siyahların müziği ise yavaş yavaş Frank Sinatra’nın popülaritesinin kaybolmasına neden olmaya başlamıştı. İşte bu müzik rhthym&blues’dur. Sürekli seyahat halinde olan ve blues çalan siyah adamların yani hobo’ların yukarıda anlattığımız biçimde büyük şehirlere yerleşmesi rock’n’roll’un babası sayılan rhthym&blues’un ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden biridir.

İlk başlarda bu türe prim vermeyen ve her zaman olduğu gibi önyargılı davranan müzik endüstrisi, ekonomik krizin yavaş yavaş sona ermesiyle gençler arasında rhthym&blues’un bir virüs gibi yayılmaya başladığını gördükten sonra birçoklarına göre ırkçılığından ve önyargılarından vazgeçerek beyaz bayrak çeker ve teslim olur. Rhthym&Blues artık sadece barlarda, radyolarda çalınmaz, büyük şirketler bu müzik türüne ait bol bol plak basmaya başlarlar 





VE İLK ROCK’N ROLL KELİMESİ !!

Rock’n roll terimi ilk kez Alan Freed isimli Cleveland’lı bir Dj tarafından, The Dominoes grubunun “Sixty Minute Man” adlı şarkısında geçen “My baby rocks me with a steady roll” sözlerinin etkisiyle 1951’de kullanılmıştır. O dönemdeki tüm müzik türleri birbirlerini etkileyip yeni akımlar oluşturmuştur. Blues beyazlara  olan  sitemin üstündeki örtüyü kaldırıp isyana dönüştürmüş, jazz ‘dan etkilenen blues artık rock‘ı doğurmuştur.
Siyahîlerin blues’da, müzik aleti alamadıkları için beyazların askerlerine ait müzik aletlerini kullandıklarını hatırlatmadan geçmeyelim. İsyanın, en etkili elektro gitarın o sert tınısıyla verildiğini düşünen müzisyenler, blues müziğinde kullanarak rock keşfini yapmışlardır. Bundan sonra sadece siyahîlerin müziği olmaktan çıkıp evrenselleşme yolunda ilerler. O yıllarda gerçekleşen savaşla birlikte hippileri de doğuran savaş karşıtlığı rock müziğine ivme katar.

1960-1970’lerde Rock’ın gelişimi

Vietnam‘daki savaşa dâhil olan ABD’nin kaybettiği asker sayısı ülkede büyük tepkilere yol açtı. ABD‘de savaş karşıtlığına, dünyada ise ABD emperyalizmi karşıtlığına giden bir dönem başladı. Tam bu noktada rock müzik artık sözlerini nereden besleyeceğini bulmuştu. Savaş karşıtlığı rock müziğin kısa sürede dünyaya yayılmasını sağladı. İşte bu nedenle 1960-70'ler rock tarihi açısından çok çeşitli ve önemli grupları içinde barındırmıştır. The Beatles, The Animals, The Doors, The Rolling Stones, The Who gibi gruplar hep bu tarihlerde çıkmışlardır. 65-70 arasında kurulan Pink Floyd, Deep Purple, Led Zeppelin, Yes gibi gruplar da artık mega rock gruplarıdır. Bu gruplar sayesinde rock, hiç olmadığı kadar popüler olup, ciddiye alınmaya başlanmıştır. Rock müzisyenleri kendilerini klasik müzik icracıları gibi görmeleri de bu döneme rastlar. O zamanların en ateşli tartışması rock'ın bir sanat müziği olup olmadığıdır. 70'lerin ikinci yarısına gelindiğinde rock artık plak satışları ve konser gelirleriyle müzik endüstrisinin en iyi geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu mega rock grupları ne yaparsa yapsın sattığından dolayı plak şirketleri yenilere hiç şans tanımamakta veya tanısalar bile müziklerini onlar gibi yapma şartı koymuşlardır.Devrimsel hareketlerde görülmüştür: Pink Floyd’un 'Another Brick In The Wall’ şarkısı eğitim sistemine getirdiği eleştiriyle sadece rock müzik için değil dünya için bir devrim niteliği oluşturmuştur.




 SERT MÜZİĞİN DOĞUŞU


İlk Heavy Metal grubu olarak Kinks gösterilmektedir.

Ve ilk Heavy Metal şarkıları olarak bu grubun "You Really Got Me" ve Who'nun "My Generation" şarkılarını gösterirler. 1964 tarihinde yapılmış olan bu parçaları günümüz Heavy Metal parçaları ile kıyasladığımızda pekte Heavy Metale benzetilemeyen bu şarkılar eğer otoriteler tarafından onaylanıyorsa diyebiliriz ki Heavy metal 1964 yılında doğmuştur.
Müzikal kariyerini hala sağlam bir şekilde sürdüren Alice Cooper -Gerçek adıyla Vincent Fournier-, henüz lise çağlarında iken kurduğu grubu The Spiders ile ilk Heavy Metal ruhunu yaşayan kişi unvanını alır. Aslına bakacak olursak Alice Cooper'ın da modern anlamdaki yani günümüzdeki tarza yakın bir şekilde Metal müzik yapmaya başlaması 1971 tarihine ve bu tarihteki klasiği olan "Love It To Death" e dayanır.


1966 yılı itibarıyla lirikler ve müzikal olarak sertliğini artıran Rock müzik, kökeni olan Rock n'Roll ve Blues'dan ayrılıp uç nokta tabir edeceğimiz bir yere ulaşmış ve "
Hard Rock" terimi ilk defa bu yıllarda duyulmaya başlanmıştır.





1965-1970
li yıllarda müzikal olarak Hard Rock olarak nitelendirilen gruplar da doğmaya başlamıştır. Golden Earring, Cream, Jimi Hendrix Experience, Led Zeppelin, Vanilla Fudge, Iron Butterfly, Steppenwolf, Blue Cheer, MC5, Deep Purple, Grand Funk Railroad, Free, Uriah Heep, Mountain, Humble Pie, Bloodrock, Black Widow, Cactus ve Black Sabbath bu türün öncülerindendir. Heavy Metal sözcüğü ise ilk kez Steppenwolf'un ünlü parçası "Born To Be Wild"da, "heavy metal thunder" tamlamasıyla kullanılmıştır.

Cream ve Jimi Hendrix Experience, Heavy Metal'in ticari anlamda doğmasını sağlayan ve dünyaya tanınmasında büyük rol oynayan ilk gruplardır. "Sunshine Of Your Love" ve "White Room"da Eric Clapton
ın çaldığı gitarlar ile Cream, beklide onlardan onlarca yıl sonra kurulacak olan Heavy Metal gruplarına ilham kaynağı olmuştur. Jimi Hendrixin bu dönemlerde söylediği bir lafa dikkat çekmek istiyorum "İnsanlar salamura gibi üst üste yığılmışlardı. Onları harekete geçirmek için gürültülü müzik yapmaya karar verdim". Sanırım bu laf Heavy Metalin temel içeriğini anlatmaktadır.

ABD'de Bad Company ve UFO
nun başını çektiği gruplar fırtına öncesi Heavy Metal'in temel taşlarını oluştururken, asıl fırtınayı koparacak olan gruplar o dönemlerde İngiltere'de kurulma aşamasındaydı. Deep Purple klasik müziği anımsatan tarzda ilk albümünü yayınlarken, daha depresif sözleriyle dikkat çeken Led Zeppelin Hard Rock ile Heavy Metal arasındaki o çok ince olan çizgide durmaktadır. Ama unutulmaz bir grup vardır ki fırtınanın asıl sahibi onlar olacaktır: Black Sabbath. Benim kendi görüşümce 70'li yılların ilk yarısında Hard Rock / Heavy Metal tarzı müziğin kralları olarak nitelendirilen bu üç İngiliz grubuna her daim saygı duyulması ve gerçekten öncü olduklarının unutulmaması gerekmektedir.








Deep Purple, Rock müzik dünyasında o ana kadar görülmemiş liriklerle birlikte şu an bile birçok gruba ilham kaynağı olan müzikal teknikler getirmiştir. Tabiî ki bunda bir klasik müzik fanı olan Jon Lord ile gerçek anlamda gitar üstadı ve virtüöz olan Ritchie Blackmore'un payı hafife alınmayacak kadar büyüktür; tabii ki bir de efsanevi sesiyle şarkıları yorumlayan Ian Gillan'ı unutmamak lazım sanırım. Progressive Rock müziğe örnek teşkil ilk üç albümünün ardından bir de Londra Senfoni Orkestrası ile klasik müzik konseri veren ve bunu ölümsüzleştirip albüm formatına sokan grup, Blackmore ve gruba sonradan dâhil olan Gillan
ın baskılarıyla daha sert tonlara geçiş yapar ve efsanelerden biri olan "In Rock" 1970'de yayınlanır.

Bunun ardından çıkartılan "Fireball" ve "Machine Head" gruba Hard Rock kraliyetinin kapılarını ardına kadar açacaktır. Efsanevi "Child In Time" ve hala yeri birçoğumuz için çok farklı olan "Smoke On The Water" grubu tartışmasız bir şekilde efsane yapmıştır.

Led Zeppelin müzikal olarak Deep Purple ile karşılaştırılırsa biraz daha sert kalmaktadır. Led Zeppelin
de klasik müzik havası yoktur. Zeppelin'in kullandığı gitar soloları daha agresiftir ve beklenmedik şekillerde sona erer. Davul diğer gruplara göre daha ön plandadır. Lirikler çok daha serttir ve daha çok toplumsal ve dini olarak yasaklanan konularla ilgilidir. Led Zeppelin oluşturduğu bu tarz ile Heavy Metal'e satanik damgası vurulmasına yol açacak ilk gruptur.

Daha sonra çıkacak olan bazı yalan ya da doğru haberlerde grubun başarı için ruhlarını şeytana sattığı, birçok şarkı sözlerinde ise gizliden şeytanı ve satanizmi öven sözler olduğu söylenecektir. Belki de biraz da bunun yaratmış olduğu gizemli hava sayesinde grup hatırı sayılır bir fan kitlesine oluşmuştur.


Led Zeppelin "Tüm zamanların en çok bilinen Heavy Metal grubu" ünvanını da almıştır. Bunda günümüzde bile Rock müzik programlarının en çok istek alan parçalarından biri olan "Stairway To Heaven"ın da etkisi büyüktür. Daha sonraki dönemlerdeki eserlerinden "Kashmir"i unutmamak gerekir.

Ve geldik Black Sabbath
a. Şu anda bile dönüp baktığınızda ve günümüz teknolojisine göre değerlendirildiğinde Deep Purple ve Led Zeppelin'e ancak Hard Rock grubu diyebilirken, Black Sabbath hala tartışmasız bir şekilde Heavy Metal'dir. Bundan dolayıdır ki grubun Heavy Metal tarihindeki yeri tartışılamaz. Çok yoğun, karanlık ve uğursuzluk kokan müzikal yapısı ve tabii ki gitar tonları ile yepyeni bir tarz getirirler Rock müzik tarihine. Klasikler arasında gösterilen "N.I.B.", "Paranoid" ve "Children of the Grave" ile Heavy Metal'in gelişiminde büyük rol oynarlar.

Yıllar sonra kurulacak olan Heavy Metal grupları müziğe bakış açılarını, gençlik dönemlerinde dinledikleri Black Sabbath
ın klasikleriyle yönlendireceklerdir. Objektif bir şekilde baktığınız zaman Black Sabbath öyle büyük bir gruptur ki saf Heavy Metal'in, yetmişli yılların sonunda patlama yapan Punk/Metal tarzının, seksenli yılların sonu doksanlı yılların başında Seattle'da patlama yapmış olan Grunge'ın ve Kuzey Avrupa ülkelerinde özellikle Norveçte fırtına estiren satanik söylemli Black Metal'in temelinde durmaktadır.

Satanizm'i Heavy Metal'e Led Zeppelin'in soktuğu bütün otoritelerce kabul edilse de bu karanlık öğeyi en iyi kullanan grup Black Sabbath olur. Kostümlerinden sahne setuplarına, liriklerinden albüm kapaklarına kadar her konuda şeytansı figürler kokmaktadır grup. Doğal olarak grubu, aileler büyük bir tepki ile karşıladılar. Günümüzde dahi süre gelen ailelerin Metal müzik düşmanlığının temelleri Ozzy'nin sayesinde atılır.

Yetmişli yılların ortasında, yedi yeni grup sahneye çıkar bu grupların farklı yönlere doğru yönelmesi ile bir Heavy Metal yelpazesi oluşmaya başlar. Judas Priest, Heavy Metal tarihinde ilk çift solo gitarist kullanan gruptur. Aerosmith ise blues köklerine geri dönmesiyle birlikte seks ve uyuşturucuyu Heavy Metal
e net bir şekilde sokar. Thin Lizzy ise eğlenceli bir tarzın öncüsüdür. "Bohemian Rhapsody" efsanesinin yaratıcısı olan Queen ise adına uygun bir şekilde daha asildir.

Kiss, Alice Cooper'ın makyajını ve sahnesini biraz daha ileriye götürerek Glam Rock'ın temellerini atar. Blue Oyster Cult ise 60'ların basit söz ve ritmlerini Heavy Metal'e katan gruptur. AC/DC ise ise Heavy Metal'in temel taşlarından bir olan saldırganlığı müziğe empoze etmiştir.

Bu dönemlerde ortaya çıkan birçok grup, Heavy Metal devi olmuştur ve bu sahnede yerlerini sağlama almıştır. Lakin Metal dışı olarak sınıflandırılan bazı Rock toplulukları da bu tarzdan nasibini alarak müzikal olarak Heavy Metal unsurlarını benimsemişlerdir. Bu grupların en önde gelenleri olarak Physicodelic Rock tarzının öncüsü Pink Floyd'u, yine Progressive Rock gruplarından Genesis, Jethro Tull, Yes ve King Crimson'ı sayabiliriz. Hatta Jethro Tull, 80'li yıllarda oldukça sert parçalar yaparak Grammy ödülleri kapsamında 1989'da ilk kez verilen Heavy Metal Grubu ödülünü de kazanacaktır.

Yazıktır ki yetmişli yılların sonlarıyla birlikte Klasik Heavy Metal ruhununda sonu gelmiştir. Aerosmith, Thin Lizzy ve Black Sabbath, gruplarının üyeleri uyuşturucu sorunlarına yenik düşmüştür. Ayrıca Kiss, işi tam anlamıyla ticarete dökmüş ve ruhunu maalesef kaybetmiştir. Deep Purple ise sık sık yapılan eleman değişiklikleriyle kendi kendini bitirirken, baterist John Bonham'ın hayatını kaybetmesi Led Zeppelin efsanesinin de sonu olmuştur. Bu dönemlerde Judas Priest ve Queen, tarihlerinin en sönük albümlerini yapmışlardır. Metal ölüm döşeğindedir fakat ruhunu kaybetmemiş olan gruplar bu bayrağı taşımaya devam ederler.



Küçük bir okul çocuğu gibi giyinen Angus Young'un farklı gitar tarzı ve Bon Scott'ın sanki cehennemden gelen çığlıkları AC/DC'yi Metal'in yeni ilahı haline getirmiştir. Bununla birlikte ilk gitar kahramanlarından Ted Nugent'in adı sıkça duyulmaya başlanmıştır. Deep Purple'dan ayrıldıktan sonra Ritchie Blackmore da istediği gibi ve daha sert müzik yaptığı yeni grubu Rainbow'da tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi Metal vocallerinden Ronnie James Dio ile çalışma şansı bulduğu iki albüm ile efsaneleşmiştir: "Rainbow Rising" ve "Long Live Rock n'Roll". Bu iki albüm aynı zamanda başka bir ilke imza atmıştır. Bu albümler sayesinde Heavy Metal dünyası, mitoloji ve eski efsaneler ile tanışmıştır.

Dio, daha sonra kendi grubuyla bu epik tarza çok fazla yer verecek, seksenlerin sonuyla ortaya çıkan Power Metal de, Dio'nun destanlardan, kutsal savaşlardan, şövalye ve kahramanlardan bahseden bu tarzını temel alacaktır


JIMI HENDRİX :

İnsanlar salamura gibi üst üste yığılmışlardı. Onları harekete geçirmek için gürültülü müzik yapmaya karar verdim"……….



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Alihan Altıtaş - Tayyar Kurtaran - Powered by Blogger - Tayyar Kurtaran Tayyar Kurtaran -